Briga o starijim osobama – kroz program “Želim raditi, želim pomoći” posao dobilo 40 žena

Potpisivanjem ugovora s 40 žena s područja Grada Novske započela je i realizacija programa “Želim raditi, želim pomoći” iz programa “Zaželi – zapošljavanje žena” Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Kroz ovaj program ukupno je zaposleno 43 do sada nezaposlene žene, koje će u naredne dvije godine brinuti o oko 400 starijih osoba iz naselja na području Grada Novske.

Za provođenje projekta u kojemu su partneri Centar za socijalnu skrb Novska i HZZ Područni ured Kutina, Grad Novska dobio je 5,5 milijuna kuna od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava uz potporu Europskog socijalnog fonda.

Gradonačelnik Marin Piletić ističe kako je ovo važan gospodarski i socijalni program, kojim je zaposlen veći broj žena za skrb u kućama korisnika, koje će brinuti o starijima i nemoćnima.

Jedna od korisnica je i gospođa Zdenka Baranček, kojoj će ova pomoć dobro doći jer zbog godina ima sve više tegoba, a osim pomoći očekuje razumijevanje s obje strane. Posao je kroz natječaj dobila Marija Čudina, koja je kao i njen suprug duže vrijeme nezaposlena. S onim što će raditi je upoznata, kaže kako i sama ima starije osobe u domaćinstvu i zna što korisnici od nje budu očekivali, ponekad će biti dovaljan samo lijepi razgovor.

Što će sve zaposlene žene raditi kod korisnika program kazala je Martina Bošnjak, voditeljica, dodavši kako s obilaskom starijih, zaposlene u programu “Zaželi” kreću od utorka, a svaka je dobila i bicikl kojim će se koristiti kod odlaska na teren.

– Osim pomoći i međusobnog povjerenje između uključenih u projekt, cilj je zadržati starije da ostanu u svojim domovima, gdje se osjećaju najugodnije, istaknula je Ljiljanka Žunić, ravnateljica Centra za Socijalnu skrb Novska.