Kreativna radionica zaposlenih na Programu Zaželi u Novskoj

U srijedu, 6. ožujka 2019. povodom Međunarodnog dana žena, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar u Novskoj, održana je kreativna radionica enkaustika tehnike (slikanje pomoću voštanih boja i glačala). Na radionici su sudjelovale žene zaposlene na projektima „Želim raditi, želim pomoći!“ i žene zaposlene u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ u sklopu programa ZAŽELI – Program zapošljavanja žena koji je sufinancirala Europska unije iz Europskog socijalnog fonda.

U uvodnom dijelu nazočne su u ime domaćina pozdravile zamjenica gradonačelnika Marija Kušmiš, voditeljica projekta iz Novske Martina Bošnjak i administratorica na projektu Mihaela Sertić, te ravnateljica novljanske knjižnice Darija Jež. U ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, prisutnima se obratila i voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja se zahvalila na pozivu te istaknula dosadašnja iskustva sudjelovanja u različitim aktivnostima u sklopu provedbe drugih projekata iz programa ZAŽELI.

Radionicu enkaustike vodila je gospođa Višnja Jandričko. Kako doznajemo od voditeljice radionice enkaustika je stara umjetnička tehnika izrade slika pomoću voštanih boja i izvora topline, u ovom slučaju glačala. Ova tehnika slikanja potječe iz južnog Egipta gdje su se ovom tehnikom izrađivale slike i prikazi uvaženih osoba i važnih događaja. Najstarija slika izrađena ovom tehnikom stara je više od 1800 godina. Dolaskom ove tehnike u Europu, enkaustika je primjenjivana za iscrtavanje svetih slika, kao i slika pokojnika na nadgrobnim spomenicima jer je dugotrajna i otporna na atmosferske prilike.

Žene su bile oduševljene ovom tehnikom slikanja, te smo po završetku radionice brojali više od 100 unikatnih radova nastalih u sat vremena. Pozitivne reakcije, dobro raspoloženje i opuštena atmosfera poticaj su da organiziramo još ovakvih susreta i radionica kroz koje ćemo naučiti nešto novo, družiti se i maknuti od svakodnevnih poslova.

Ovom prilikom žene koje rade na projektima programa ZAŽELI razmijenile su svoja iskustva i dogovorile daljnju suradnju dvaju projekata.

Projekt „Želim raditi, želim pomoći!“ aktivno se provodi od 16. ožujka 2018. do 16. rujna 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Kutina i Centar za socijalnu skrb Novska.

http://portal53.hr/druzenje-zena-zaposlenih-na-programu-zazeli-u-novskoj/

http://gimg-sisak.hr/druzenje-zena-zaposlenih-na-programu-zazeli-u-novskoj/