Traži se usluga više

Projektom „Želim raditi, želim pomoći!“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Grad Novska, osigurana je besplatna usluga potpore i podrške za 400 krajnjih korisnika s područja Grada Novske.

Budući da većina starijih osoba živi sama, često su zaposlene žene na projektu jedine osobe koje ih obilaze i prave im društvo. Odnos između starijih osoba i zaposlenica brzo prerasta u prijateljstvo. Osmijeh s kojim nas zadovoljni korisnici dočekaju na pragovima svojih skromnih domova najbolji je pokazatelj kako se cilj projekta ostvaruje. Od početka provedbe projekta traži se usluga više te svakodnevno pristižu novi zahtjevi za ovom vrstom usluge.

Često smo svjedoci kako starije osobe ne žele napustiti svoje domove. Program „ZAŽELI“ im osigurava da potrebnu skrb i razgovor dobiju tamo gdje se najbolje osjećaju, u sigurnosti svojih domova. Usluge koje im se pružaju korisnici jako cijene i one su za njih predivan poklon kojeg su dugo čekali. Možda nisu rješenje svih njihovih problema, ali im barem malo uljepšavaju i olakšavaju svakodnevni život. Vrijeme provedeno u društvu starijih osoba brzo prolazi jer su njihove priče prepune životnih mudrosti koje žele prenijeti na mlađe naraštaje.

U današnjem društvu postoje brojne prepreke za ravnopravno sudjelovanje starijih osoba u društvu kao što su siromaštvo, loše zdravlje, niski nivo obrazovanja, nedostatak prijevoza, diskriminacija po osnovi starosne dobi. Inicijativama kao što je projekt „Želim raditi, želim pomoći!“ žele se potaknuti promjene u društvu kad su u pitanju osobe starije životne dobi te ih pomaknuti s margine društva i ravnopravno uključiti u kulturne, zabavne, edukativne i druge aktivnosti i na taj način im osigurati aktivnu, mirnu i dostojnu starost.

Čekajući veće promjene u društvu kad su u pitanju potrebe starijih osoba sretni smo što je projekt „Želim raditi, želim pomoći!“ zaživio na području Grada Novske te polako počeo mijenjati naš odnos prema starijim osobama i probudio svijest o njihovim potrebama kao ravnopravnim članovima društva u kojem živimo.